Programokban gazdag hetek a könyvtárban

Szeptember 30-án ünnepeljük a magyar népmese napját, jelentős nap ez, hiszen legdrágább szellemi kincseinket, a meséket, neves meseírónkat Benedek Eleket helyezi a figyelem középpontjába. Iskolánkban szeptember 29-én, szólt minden a mesékről és mindenki kisbaconi nagyapójáról.   A tavalyhoz hasonlóan kvíz versenyre, kiállításra került sor a könyvtárban, ahol a diákok próbára tehették népmesékben való jártasságukat, mesék kerültek felolvasásra és Benedek Elek életrajzával, munkásságával ismerkedhettek meg.

Alma – olvasásnépszerűsítő foglalkozás az Előkészítő B. osztályban

Októberben több tematikus könyvtári órára került sor, Vlagyimir Szutyejev : Az alma című meséjét dolgoztuk fel, alma könyvecskét készítettünk több éneket és verset hallgattunk,tanulunk közösen a két előkészítő osztállyal és a II. B osztállyal közösen.

Ismerkedés az ókori Róma világával a IV. B osztályban

A Ismerkedés az ókori Róma világával  címmel egész napos foglakozás keretén belül, a negyedik osztályos diákokkal közösen egy időutazásban vettünk részt, mely révén a diákok megtudhatták, hogy milyen volt a gyerekek, rabszolgák, nők és férfiak élete, hogyan étkeztek, tisztálkodtak, tanultak, dolgoztak, szórakoztak és miben hittek az ókori Rómában. Illatzsákokat, színházi maszkokat készítettünk.

Ismerkedés az ókori Róma világával

Októbertől januárig több olvasásnépszerűsítő és értő olvasást fejlesztő foglalkozás révén a IV.A osztállyal  Gárdonyi Géza: Egri csillagok művével a III. B osztállyal a  Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus című meseregénnyel ismerkedtünk meg, melynek során a megszerzett tudást őrző lapbookok (kreatív olvasónaplók) készültek.

Készülnek a kreatív olvasónaplók a IV. A osztályban

Tudomány és technika bűvöletében- Olvasóvá nevelés a Bethlen Gábor Általános Iskolában  című projekt  a Székelyudvarhelyi Megyei Jogú Város támogatásának köszönhetően valósulhatott meg iskolánk könyvtárában.

A projekt célja: az olvasás fontosságára irányítani diákjaink figyelmét, a tudomány és a technika iránt felkelteni az érdeklődésüket, gazdagabb ismeretterjesztő könyvészetet biztosítani az iskolánk diákjai számára.

88 hiánypótló ismeretterjesztő, ifjúsági kötetet sikerült vásárolunk a Városháza támogatásának köszönhetően.

Új könyvek a könyvtárban

A program keretében két versenyt is hirdetünk:

Tudomány és technika –kvíz verseny, mely szeptember 21 -én vette kezdetét és 2017. október 27-én a díjazással zárult, a verseny során kvízkérdésekre kellett válaszolniuk a diákoknak, könyvészetként használva az újonnan megvásárolt 88 kötet, így az információgazdagodáson kívül áthatóbban megismerhették a könyveket, kedvet kaphatnak azok elolvasására, tartalmuk mélyrehatóbb megismerésére.

Tudomány és technika kvízverseny nyertesei

Szenvedélyem a tudomány és technika c. versenyen, melyre a diákjaink, szeptember 21-től kezdve iratkozhattak, a vállalkozó szellemű diákok kiválaszthattak egy-egy általuk kedvelt témát, a kiválasztott téma kidolgozására könyvészetként a támogatásnak köszönhetően vásárolt könyveket kellett használniuk, melyet diáktársaiknak kellett bemutatniuk október 31-én, így nem csak ő gazdagodtak tudással, hanem az őket meghallgató társaik is.

Szenvedélyem a tudomány verseny nyertesei

Egy rendhagyó játékra is sor került a könyvtárban, 14 pedagógus rejtőzött kedvenc könyve mögé, a diákok meg kitalálhatták, hogy ki rejlik a könyv mögött. Sok diáknak keltette fel az érdeklődését a játék és voltak kíváncsiak, hogy milyen is az a könyv, ami a pedagógusok kedvence.

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról, az idén iskolánk 35 ötödik osztályos diákjával gyarapodott ez a szám. ”Az iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze.”- mottó szellemében egy szlovéniai iskolával cseréltünk könyvjelzőket Péterfy Ágnes tanárnő vezetésével.

Január 22-én a magyar kultúra napja alkalmával indult el az idén immár 5 -ik alkalommal a nagy népszerűségnek örvendő OLVASNI JÓ! című verseny.